Als je een website wilt gaan maken, heb je een domeinnaam nodig. Zo simpel kan je dat wel stellen.
Alleen in Nederland zijn er al honderden domein providers waar je uit kan kiezen en dan krijg je ook nog te maken met termen als hosting, MySQL, cPanel, SSL en wat al niet meer.
Het beste wat je kan doen als je nog niet bekend bent met hoe het allemaal werkt, is die termen links te laten liggen. Het maakt je onnodig onzeker of besluiteloos.
Je kan gewoon kiezen voor een kant-en-klaar pakket waar alles inzit wat je nodig hebt.
Waar een domeinnaam registreren
Het mag duidelijk zijn, ik heb een voorkeur voor een domeinnaam provider zoals anderen dat ook zullen hebben. Uiteraard ga ik je uitleggen waarom ik voor mijn domeinnaam provider heb gekozen en wat de voordelen en nadelen zijn.
Ik heb wel wat domeinnamen en hosting pakketten bij verschillende providers, maar als je nu gewoon lekker snel wilt starten, moet je het simpel houden. En simpel houden doe je dus door een kant-en-klaar pakket te nemen.
Domeinnaam inclusief hosting in één pakket
Als je al een beetje hebt rond gekeken dan weet je dat de prijzen nogal uiteenlopen. Zeker als je start, vind ik het altijd handig om de kosten zo laag mogelijk te houden. Daar was ik namelijk ook naar op zoek toen ik startte met mijn bedrijf en een domeinnaam nodig had.
Uiteindelijk zit ik nog steeds bij dezelfde provider omdat het een goede deal is gebleken en ik niks te klagen heb over de service die verleend wordt.
MijnDomein.nl
75% van mijn domeinen zijn geregistreerd bij MijnDomein.nl. Een Nederlands bedrijf die gewoon een prima dienst levert. Met 190.000 klanten en meer dan 500.000 domeinen moet dat natuurlijk ook wel zo zijn. Al zul je altijd wel klachten vinden bij een bedrijf met dit soort aantallen klanten.
Ik ben mei 2010 begonnen met een webwinkel en ben dus ongeveer 6 jaar zelf klant (op het moment van schrijven) van mijndomein. Hiervoor deed ik de website werkzaamheden voor een meubelwinkel en ook die website had ik bij mijndomein geregistreerd dus ben zelf al langer bekend met de domeinnaamprovider.
Een mindere ervaring
In 6 jaar tijd is er één periode van ongeveer 20 uur geweest dat mijn email eruit lag en ik niets kon versturen en ontvangen. Dit probleem, de misschien bij jou wel bekende DDOS aanval, trof bijna alle klanten van mijndomein. Bij de meeste klanten lag ook nog de website eruit, wat bij mij gelukkig niet het geval was.
Ondanks dat ik toen verschrikkelijk baalde van de situatie en ook nog een behoorlijk boos mailtje richting mijndomein heb verstuurd, moet ik nu achteraf eerlijk concluderen dat één downtime in 6 jaar tijd toch wel redelijk is.
Positieve punten van MijnDomein.nl
Ik wil je een eerlijk beeld geven van de domein provider mijndomein zodat je weet dat je van me kunt uitgaan in het bepalen van een keuze waar je jouw domeinnaam gaat registreren. Vandaar ook het verhaal hierboven, maar dan kan ik natuurlijk ook wel wat positieve punten laten horen.
Ik heb in 6 jaar tijd niet echt vaak contact hoeven hebben met de support, maar die keren, die op 2 handen te tellen zijn, was de reactie van mijndomein klantenservice altijd vrij vlot. Uiteraard kan het altijd sneller, want als je een probleem hebt, wil je dat het direct afgehandeld wordt, maar ik heb nooit langer dan één dag hoeven wachten. En veelal bleek het ook nog een foute instelling te zijn van mijn kant waar ik hulp voor nodig had.
Snelle klantenservice is wat mij betreft positief punt nummer 1.
Verder is de prijs zeer gunstig voor een webhostingpakket waar alles inzit: domeinnaam, hosting, databases en emailadressen. Dit pakket kost je € 39 per jaar all-in. Niks geen kosten per maand, maar gewoon één keer per jaar aftikken.
Daarnaast is mijn ervaring dat websites die ik bij mijndomein heb lopen heel snel reageren. Misschien dat ik dit iets moet uitleggen, zie kopje hieronder:
De factor snelheid van je website door een domeinprovider
Het is niet zozeer de domeinnaamprovider die de snelheid van je website bepaalt, maar meer de hosting partij. Aangezien mijndomein een pakket aanbiedt waarin domeinnaam en hosting samen is geregeld, hoe je daar niet verder over na te denken, maar er zijn ook situaties waar je domeinnaam en hosting bij aparte bedrijven registreert. En dan is het wel belangrijk om te weten hoe de hosting is geregeld.
Ok, on topic.
Je domeinnaam wordt zeg maar geplaatst op een server en dat noemen ze hosting. Zo’n server is een soort van hele grote computer met een mega geheugen waar heel veel websites worden opgeslagen en bewaard.
Als jij een website aan het maken bent, plaats je alles van jouw website op die grote computer oftewel server.
Wanneer iemand jouw website bezoekt, gaan ze via internet naar die mega computer en krijgen zo jouw website op hun computerscherm.
En nu komt het, hoe langer de afstand is die jouw website bezoeker moet afleggen naar de server hoe langer het duurt voordat jouw website bij mensen thuis wordt geladen. Daarom is het handig als je een website hebt die voor Nederlandse bezoekers is bestemd, dat de server waar jouw website op draait ook in Nederland staat.
Je kan ook een domeinnaam en hosting aanvragen bij Amerikaanse aanbieders zoals BlueHost en Hostgator, die ook voordelig zijn, maar dan staat je website dus opgeslagen op een server die ergens in Las Vegas staat (of een willekeurige andere staat in Amerika). Dit is een behoorlijk afstand om af te leggen voor Nederlandse bezoekers en dat komt niet ten goede aan de laadtijd van je website.
Conclusie: Kies altijd voor Hosting waarbij de servers in Nederland staan (behalve als je jouw website op Amerika richt)
Bij mijndomein staan de servers in Nederland en dat resulteert in een hele goede laadtijd voor al je websites.
De locatie van de servers is niet het enige wat de snelheid van je website beïnvloedt. De snelle laadtijd is ook afhankelijk van het aantal plugins, hoeveel verschillende lettertypes je hebt draaien, de grootte van afbeeldingen, het aantal afbeeldingen en zo nog meer, maar dit zal ik in een andere blogpost uitgebereider toelichten.
Wat moet ik nu geloven?
Mij natuurlijk 🙂 Het is simpel, ik schrijf deze blog om jou te helpen. Alles omtrent websites wordt onnodig ingewikkeld gemaakt en dat heeft vaak te maken met de verschillende belangen die er spelen.
Vaak werkt het zo, wat overigens niet altijd vanuit een slechte gedachte gebeurt, dat mensen jou iets willen aanraden waarvan ze zelf ook profijt hebben. In sommige gevallen als iemand een klant aanbrengt bij een bedrijf staat daar een vergoeding tegenover. Dat wordt affiliate marketing genoemd. Stel dat jij klant wordt van mijndomein.nl via een link van deze website dan stelt mijndomein daar een vergoeding tegenover.
Ik zou ook kunnen kiezen om op deze website BlueHost of Hostgator aan te raden. Dat zou ik dan alleen maar doen omdat de vergoeding die ik dan krijg vele malen hoger is dan de vergoeding van mijndomein.
Niks ten nadele van BlueHost en Hostgator want dat zijn ook goede hosting partijen, sterker nog, ik ben daar zelf ook klant (geweest), maar dan met websites die niet voor het Nederlandse publiek zijn.
Maar om één van die partijen aan te bevelen terwijl het en goedkoper kan én ook beter kan, is in mijn opzicht niet correct.
Daarom raad ik je MijnDomein aan ondanks de mindere vergoeding.
Ben je al overtuigd?
Ik denk dat je nu genoeg hebt om over na te denken, maar je kan ervan uit gaan dat als je een domeinnaam wilt gaan registreren dat je een goede keuze maakt door te kiezen voor mijndomein.nl.
+ Makkelijk alles in één pakket (domeinnaam, hosting, email, database)
+ Goede klantenservice / support
+ Snelle websites
+ Goedkoop
+ Nederlands
Dank je, Marijn, heldere uitleg! Zit nu bij yourhosting, maar die is wel een stuk duurder. Ga denk ik ook maar overstappen als het afloopt.
Zou ik doen Maurits, scheelt aanzienlijk per jaar.
I see something truly special in this site.
I have read some excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you set to create the sort of magnificent informative website.